Demo

Tietoa kuumakivihieronnasta ja sen vaikutuksista

4.8.2019

Hierontaan käytettävät ns. kuumakivet ovat kämmenen kokoisia tai sitä pienempiä, sileiksi hiottuja laavakiviä. Niiden avulla tehtävä hieronta on ihon päällimmäisiin kerroksiin kohdistuva lämpöhoito, jonka vaikutus perustuu vesihauteessa kuumennetun kiven varaamaan lämpöenergiaan. Tällaisen hieronnan terveysvaikutukset ovat pitkälti samanlaisia kuin saunomisella, eli lämmön vaikutuksesta lihas rentoutuu ja sen aineenvaihdunta vilkastuu. Lihaskudoksen rakenne notkistuu, jolloin se ottaa käsittelyä paremmin vastaan.

Esteet kuumakivihieronnalle ovat pitkälti samanlaiset kuin muullekin hieronnalle, eli välittömässä tulehdustilassa olevaa, turvonnutta tai revähtänyttä lihasta ei saa hieroa. Pahanlaatuiset kasvaimet ja tuntoheikentymät ovat ehdoton este. Myös vaikea ihottuma voi ärtyä lämpöhoidosta, joten jos ihosi reagoi voimakkaasti saunomiseen, tätä hierontaa ei suositella. Yleensä ottaen lämpöhoidot ovat kuitenkin yksi tehokkaimmista lääkkeettömistä hoidoista pitkäaikaisiin kiputiloihin ja lihasjännityksiin esimerkiksi niska-hartia-alueella. Kauratyynyllä tai muulla lämpöpakkauksella toteutettava hoito on turvallista ja helppoa tehtäväksi kotonakin.

Paljon puhutut "kuona-aineet" lihaksistossa ovat varsin kiistanalainen käsite, ja niiden poisto erilaisilla käsittelyillä tai dieeteillä on ainakin osittain markkinointilumetta. Terveen ihmisen normaalisti toimiva elimistö huolehtii täysin itsenäisesti aineenvaihdunnastaan, ja sen omat mekanismit korjaavat väliaikaiset häiriötilat (esim. alkoholin liikakäytön, ylensyömisen tai flunssan). Kiistatonta kuitenkin on, että lämpö lievittää kipua, parantaa aineenvaihduntaa, vähentää paikallisesti lihasjännitystä ja rentouttaa elimistöä.

Kiviä voidaan käyttää koko hieronnan ajan tai hieronnan alussa, jolloin lihakset saadaan nopeammin lämpimiksi ja ottamaan paremmin vastaan käsillä tehtyä hierontaa. Myös kivien avulla tehty loppurentoutus käsillä tehdyn hieronnan jälkeen on stressiä vähentävä jälkisoitto hyvälle hieronnalle. Suositeltavia ovat esim. yhdistelmät 25 min. kuumakivihierontaa ja 25 min. käsillä tehtyä, tai toisinpäin.

Kuumakivihierontaa ei voi toteuttaa ilman ajanvarausta, vaan se pitää varata etukäteen, sillä kivien lämmitys ja hoitotilan valmistelu vie aikaa. Kuumakivihierontaa varatessasi ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa, haluatko yhdistää siihen käsillä tehtävää hierontaa, vaan voimme hoitotilanteessa sopia toteutuksen yhdessä.
Hoidon jälkeen on hyvä pukeutua lämpimästi, levätä ja juoda paljon vettä. Tervetuloa Reettamixin kuumakivihierontaan!